Nieuws

Omdat gebouwen verantwoordelijk zijn voor gemiddeld 60 % van de energieverbruik in de EU is het belangrijk dat alle woningen tegen 2050 klimaat- en energieneutraal worden gemaakt. Het jaarlijkse gemiddelde actuele energieverbruik in residentiële gebouwen ligt nu op 348 kWh/m2 en is 70% hoger dan het EU-gemiddelde. In 2022 telden we 4,6 miljoen gebouwen met 5,6 miljoen wooneenheden in België (bron: Stabel). De cijfers bevestigen dat het gebouwenbestand in België verouderd is, met 15 % dat nog voor 1900 dateert, 38 % van voor 1945, met het oudste gebouwenbestand in Wallonië (48 % voor 1945) en in Brussel (66 % voor 1945) waarvan de meeste niet geïsoleerd zijn. In Vlaanderen bevinden zich echter de meest recente gebouwen met een aangroei van 14 %, dat in Wallonië echter 10 % is en Brussel zelfs maar 3%. 

Subsidies voor 22 projecten met energieconsulenten.

Nadat Vlaams minister van Energie  Demir  in april drie calls lanceerde, kende ze in juli aan 22 projecten voor ruim 5 miljoen euro subsidies toe met het oog op het verhogen van de renovatiegraad en het bewaken van de betaalbaarheid van de energiefactuur

BE REEL!-opleidingen voor renovatieadviseurs

E-learning opleiding voor eerstelijnsrenovatieadviseurs

Op 1 december 2021 lanceerde BE REEL! de opleidingen voor renovatieadviseurs (ELA) op zijn online leerplatform LearnWorlds. Je kan er naast de integrale kickoff, ook de 15 gratis modules vinden over uiteenlopende onderwerpen waar ELA mee te maken heeft, zoals het beperken van de energievraag en samenwerkingsverbanden. Deze opleidingsmodules kwamen tot stand in samenwerking met Pixii, KampC en Dialoog. U leest meer hierover in ons interview.

Coop-kit RHEDCOOP

Het project RHEDCOOP (Renovaties in Hernieuwbare EnergieDiensten via Coöperaties) is afgelopen. Op ons online leerplatform Learnworlds, kunt u na registratie de COOP-kit ontdekken. Dat is een online opleiding voor coöperatieve ESCo’s en lokale besturen, waarin de RHEDCOOP-partners alle kennis, ervaringen en geleerde lessen verzameld hebben. Je leert er onder andere hoe je als coöperatie een ESCo-project opzet, hoe je kan communiceren met de buurt en nog zo veel meer.

Interviews BE REEL! nieuwsbrieven

De bouwsector verenigt een brede waaier aan professionals gaande van de aannemer die je huis laat bouwen tot de technicus die je verwarming plaatst. Die professionals hebben vorming en ondersteuning nodig om mee te kunnen zijn met de nieuwste technieken en wetgeving. Buildwise als innovatiecentrum in de bouw, is hierin een belangrijke coördinator en doorgever van kennis. BE REEL! sprak met Johan Van Dessel, Coördinator strategie en innovatie bij Buildwise.
70 % van alle gebouwen in Antwerpen zijn appartementen. Een riant aandeel waar geen enkele andere Vlaamse stad aan kan tippen. De renovatie van een appartementsgebouw is in meerder opzichten complex. BE REEL! had een gesprek met Britt Berghs, projectcoördinator voor de stad Antwerpen.
Vorig jaar lanceerde de Europese commissies vijf zogeheten EU missions die het hoofd moeten bieden aan belangrijke uitdagingen rond gezondheid, milieu en klimaat. Een van die missies is 100 klimaatneutrale en slimme steden tegen 2030. Een project waarbij recent de selectie van 100 steden werd bekendgemaakt. Bij die steden zit ook de Waalse stad La Louvière. BE REEL interviewde hun schepen Nancy Castillo.
De langverwachte opleidingsmodules voor eerstelijnsrenovatieadviseurs (ELA) staan op ons online leerplatform Learnworlds. Die modules en de renovatieadviestoolbox (RAT) die als inspiratie hiervoor diende, kwamen tot stand door een vruchtbare samenwerking met Kamp C, Pixii en Dialoog. BE REEL! sprak met drie experten die aan de opleiding meewerkten. Eentje van elke partner.

De Vlaamse gemeenten zijn volop bezig het energieverbruik van hun woningen te verlagen door energetische renovaties. 8 Vlaamse steden en gemeenten stapten in een participatief traject om een lokale langetermijnrenovatiestrategie (LLRS) op te stellen. BE REEL! sprak met twee personen die een draaiboek hebben opgemaakt om de gemeenten te ondersteunen bij deze uitdaging: Jan Custers en Kelly Cautreels


Download de oudere interviews als pdf

Door een reconversie van onze oude website zullen alle URL’s in de nieuwsbrieven voor 2022 die naar onze oude website verwezen niet meer werken. Inclusief de links naar de interviews. Daarom hebben we alle interviews van voor 2022 in 1 pdf-bestand gezet dat u kunt downloaden.