demonstratieprojecten

Diepe renovatie – energiezuinige appartementen

De Vlaamse steden Antwerpen en Gent organiseren verschillende demonstratieprojecten voor een grondige renovatie naar energiezuinige appartementsblokken. Antwerpen richt zich op de renovatie van 45 grote appartementsblokken (+/- 75 wooneenheden) naar energiezuinige gebouwen (E90-E120, bij voorkeur E60-E90), terwijl Gent streeft naar de renovatie van 50-100 kleine appartementsblokken (+/- 12 wooneenheden) tot 70 kWh/m² (bij voorkeur 30 kWh/m²). Het doel is om de twee benaderingen en hun tools te vergelijken om van elkaar te leren en de gebruikte methoden en tools van de toekomst te verbeteren.

Antwerpen

Grote appartementsblokken

Meer dan 60% van de gebouwen in Antwerpen zijn appartementen. Het renoveren van grote appartementsblokken is een complexe technische uitdaging vanwege het grote aantal mede-eigenaren. Om de renovaties te realiseren moeten verschillende stappen worden doorlopen: informatieverzameling over de stand van zaken, betrokkenheid van stakeholdergroepen, co-creatie van renovatiestrategie, selectie van pilootproject, implementatie van piloot, opschaling van implementatie om 45 renovaties te bereiken, en publicatie van richtlijnen.

Gent

Kleine appartementsblokken

In Gent zijn de appartementen kleiner dan in Antwerpen en dus vragen ze om een ​​andere aanpak. In Gent zijn er veel individuele eigenaars van appartementen. Die fragmentatie voegt een aanzienlijke complexiteit toe aan de uitdaging. Er moeten minimaal 50 appartementen (600 wooneenheden) verbouwd worden, maar het gewenste doel is 100 (1200 wooneenheden). Elk jaar moeten er gedurende vijf jaar minstens 10 renovaties voltooid zijn.


Voor verdere informatie: