demonstratieprojecten

Budgetneutraal renoveren voor kwetsbare gezinnen in Antwerpen en Mechelen (innovatie Vlaamse energielening)

Voor kwetsbare gezinnen die beperkte financiële middelen hebben om te investeren in de renovatie van hun woning, lanceren de steden Antwerpen en Mechelen een innovatief project op basis van de Vlaamse Energielening. Ze willen ervoor kunnen zorgen dat renovatie voor deze gezinnen budgetneutraal wordt omdat de maandelijkse besparing na de renovatie hoger zal zijn dan de maandelijkse financiële kost van de energielening. Het doel is om 50-100 budgetneutrale leningen te realiseren in Antwerpen en 25-75 in Mechelen.

Expertadvies

De doelgroepen worden bezocht door een energiedeskundige die hen adviseert over de ideale maatregelen en hoe budgetneutraliteit te bereiken.

Slimme meters

Het energieverbruik van het gezin wordt gemonitord door een infrastructuur met slimme meters. Dit is nodig om te controleren op een rebound-effect van de energiewinst door gedrag.

Dataplatform

Er wordt een dataplatform gecreëerd om de gegevens van de huishoudens op te slaan, het energieverbruik te monitoren en te vergelijken met maandelijkse termijnen om budgetneutraliteit te garanderen.

Voor verdere informatie: